Direct naar de inhoud

Verdiepingsmiddag: Zoek jóuw antwoord op polarisatie – Eindhoven

Evenement informatie

Datum en Tijd:

Locatie:

De Meerpaal, Eindhoven

Adres:

Schoenerstraat 10-A, 5616KE

Brabant
cursus
Naar Google Maps

Wat is polarisatie eigenlijk? Wat is je eigen rol hierin? En hoe kun je zelf polarisatie tegengaan? We bieden jou handvatten aan om het wij-zij denken te doorbreken. Om de ander als mens te blijven zien, ook al roept die antipathie en tegenstellingen op. 

Polarisatie, we hebben er allemaal wel beeld bij. Harde discussies over corona, stikstof en immigratie. Botsende meningen en groeiende tegenstellingen, die vaak met allerlei labels en waardenoordelen gepaard gaan. Voor je het weet ben je een wappie, woke, klimaatdrammer, klimaatontkenner, enzovoort. Dit is hoe vijandig wij-zij denken ontstaat. Hoe kunnen we dit doorbreken, en de ander in de eerste plaats als medemens blijven zien? 

Het Humanistisch Verbond wil mensen helpen om om te gaan met polarisatie. Daarvoor hebben we een verdiepingsmiddag ontwikkeld. Het doel hiervan is om te leren hoe je met anderen van mening kan verschillen zonder zelf aan polarisatie bij te dragen. 

Hoe ziet deze middag eruit?

Tijdens de verdiepingsmiddag ‘Zoek jóuw antwoord op polarisatie’ onderzoek je of de polen wel echt zo vaststaan als het lijkt: ook jij worstelt weleens met botsende meningen en zet verschillende petten op in je dagelijkse leven. Je leert je eigen meerstemmigheid kennen, en die van de andere deelnemers. 

Je gaat op zoek naar het verhaal dat onder je eigen mening en dat van de ander verborgen is: een heel weefsel van overtuigingen, twijfels, vermoedens en emoties. Welke gevoelens en herinneringen roepen deze mening op? Wat raakt jou in het verhaal van de ander? Zie je, naast verschil ook, raakvlakken tussen jullie verhalen? 

Daarnaast gaan we dieper in op het aangeven van je eigen grenzen en de rol van je eigen waarden in polarisatie. Hoe ga jij om met meningen van anderen? Je kunt ervoor kiezen om je ogen en oren te sluiten voor het verhaal van de ander. Je kunt er ook voor kiezen om de ander als mens te blijven zien. Op deze dag ga je op zoek bij jezelf. Wat is belangrijk voor je? En ook, hoe kan je duidelijk maken dat er een grens bereikt is voor je? Maar vooral: hoe kan je in dit soort gesprekken verbindend blijven? 

Datum en prijs

Aanmelden

Docent/ gespreksleider: Marishelle Lieberwerth

Marishelle Lieberwerth is bachelor Humanistiek. Na de afronding van haar master dit jaar start zij als geestelijk verzorger. Zij geeft onderwijs aan UvH-bachelorstudenten en professionals over ethiek, psychologie, zingeving,  interculturele vaardigheden en intersectionaliteit. Daarnaast schrijft mee aan een boek over geestelijke verzorging bij de Universiteit voor Humanistiek. De kern van wat ze doet is begeleiden bij reflectie en oriëntatie op levensvragen en waarden. “In onze diverse samenleving zijn voor veel kwesties geen kant-en-klare antwoorden en oplossingen. Hier zie ik dan een gedeelde verantwoordelijkheid om ons niet terug te trekken, maar juist om onszelf en maatschappelijke vraagstukken onder de loep te nemen, om elkaars verschillen, kracht, en kwetsbaarheid te erkennen en waarderen. Hiertoe nodig ik mensen graag uit.”